Новите влакови връзки на дълги разстояния предлагат алтернатива на въздушния транспорт между

...
Новите влакови връзки на дълги разстояния предлагат алтернатива на въздушния транспорт между
Коментари Харесай

Влаковете конкурират въздушния транспорт в Европа

Новите влакови връзки на дълги разстояния предлагат опция на въздушния транспорт между европейските страни, а търсенето на този екологичен тип превоз пораства. Но към момента има доста благоприятни условия за усъвършенстване по железопътните линии.

Това се показва в разбор на Агенция Франс Прес.

Нощният трен Париж-Виена е продал 70% от всички налични билети, откогато е пуснат в употреба през декември 2021 година - на процедура цялостна комбинация за всеки от трите седмични противоположни курса.

Услугата Nightjet, ръководена от австрийския народен транспортьор OBB, потегля от парижката гара Gare de l`Est в 19:30 ч. и идва в австрийската столица Виена в 10:00 ч. на идната заран, като най-евтините билети стартират единствено от 29,90 евро.

Това е една от многото нови линии, открити в цяла Европа, които свързват още веднъж огромните градове с директни влакови направления, а на хоризонта се задават още.

Италианският жп оператор TrenItalia се надява да пусне директна линия Париж-Мадрид до края на 2024 година, по-късно, което той разказва като  " необикновен " триумф на линиите, свързващи Париж, Лион, Торино и Милано, които бяха пуснати през 2021 година

В края на 2023 година е планувано да стартира да се движи спален трен сред Париж и Берлин, а през 2024 година ще бъде пусната нова високоскоростна връзка сред двете столици, която ще понижи настоящето време за пътешестване от 10 на 7 часа.

Интересът към пътуванията с трен на дълги дистанции нараства непрестанно през последните осем години, споделя железопътният специалист Марк Смит, притежател на уеб страницата за пътувания с трен seat61.com. Той споделя, че сега все повече пасажери пътуват с трен по две съществени аргументи.

" На тях им е писнало от летищата и самолетните компании и те желаят да понижат въглеродния си отпечатък ", споделя Смит.

Екологичните причини в интерес на пътуването с трен са безапелационни. Според изчисленията на OBB двучасов полет от Париж до Виена води до 419,6 кг въглеродни излъчвания спрямо 41,5 кг при пътешестване с Nightjet.

Липсват обаче политически дейности, които да дадат приоритет на екологичния тип превоз. Въпреки че френският закон, въведен през май, не разрешава полетите на къси дистанции по екологични съображения, в случай че има железопътна опция, която лишава по-малко от два часа, законът има толкоз доста пропуски, че визира единствено три маршрута.

Все още е допустимо да се лети от Париж до Лион или Бордо, макар че съществуват високоскоростни железопътни еквиваленти, и това е относително на ниска цена. В отчет на Грийнпийс от 2023 година се показва, че билетите за трен по трансгранични направления в Европа са приблизително два пъти по-скъпи от самолетните билети, частично заради данъчните облекчения, предоставяни на самолетните компании.

Именно възходът на евтините самолетни пътувания през 90-те години на предишния век вкара концепцията за бързи и евтини пътувания, които могат да се вместят в един уикенд, и унищожи нощните влакове в Европа, които значително се смятаха за нерентабилни.

Междувременно пътуванията със аероплан станаха по-обременителни.

Директната линия, свързваща Париж и Барселона, въплъщава доста от преимуществата и минусите на пътуването с трен в Европа. Благодарение на стотици милиони евро, отпуснати от Европейския съюз за модернизиране на трасето до високоскоростен маршрут, двата града се свързват за шест часа и половина.

Пътуващите могат да си вземат кроасан за закуска във френската столица, да се разходят до гара Гар дьо Лион и да се появят на гара Барселона-Сантс в точния момент за обяд с тапас под средиземноморското слънце. Поне в случай че съумеят да си купят билет.

" В доста елементи на Европа има инфраструктура, която е в обичайно или доста положително положение, само че на някои места по нея се движат доста малко влакове ", споделя Уорт. Според него линията Париж-Барселона е " хронично неизползвана ".

Френският снабдител SNCF пуска единствено два бързи влака дневно, като най-скъпите билети доближават до 250 евро за еднопосочно пътешестване. По същия маршрут непрекъснато се реализират десетки полети за част от цената.

И въпреки всичко влаковете съвсем постоянно работят с огромен потенциал, изключително през лятото, когато местата се продават месеци авансово.

Същото важи и за спалния трен Париж-Виена, където съвсем две години след въвеждането на маршрута множеството места са заети незабавно след стартирането им в продажба.

Нарастващото търсене на пътувания с трен " сигурно не идва от правителството и сигурно не идва от железопътните компании. То идва от елементарните хора ", споделя Смит.

През 2022 година Interrail (комбиниран билет, който разрешава пътешестване с съвсем всички влакове в Европа) означи най-високите си продажби в историята, 50 години откакто билетът беше въведен за първи път.

Според Смит построяването на предложение, което да дава отговор на възходящото търсене, евентуално ще бъде постепенно, само че има и обнадеждаващи знаци.

Във Франция испанският транспортьор RENFE се стреми да навлезе още веднъж в маршрута Париж-Барселона, което евентуално ще докара до понижаване на цените, както при съществуващата седемчасова връзка Париж-Милано, където конкуренцията сред SNCF и TrenItalia поддържа цени на билетите, сравними с тези при нискотарифните полети.

Австрийският народен транспортьор OBB - актуалният водач в европейската област - има проекти за разширение, които включват нови направления и нови спални вагони, които са в дефицит на целия континент. По-голям брой спални вагони евентуално ще значи по-усилено разписание. Вече се приказва за увеличение на броя на нощните влакове сред Париж и Берлин, които ще се движат всекидневно.

На европейския пазар навлизат и нови частни компании като European Sleeper и Midnight Trains.

Оставащото парче от пъзела е политическата воля, споделя Уорт, специалист от плана Cross Border Rail.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР